Forsvundet: Australiens største ørken som kulisse for en fængslende krimifortælling

Forsvundet: Australiens største ørken som kulisse for en fængslende krimifortælling

Fra den banebrydende forfatter til Offer 55 kommer der en ny stemningsfyldt thriller – Forsvundet er den anden bog af James Delargy, som bliver udgivet af Jentas.

En bogs centrale opgave er at fungere som et tilflugtssted, der giver læseren mulighed for at forsvinde ind i en verden skabt af en anden, har Delargy tidligere udtalt. Forsvundet handler uden tvivl om at flygte, både for læseren og hovedpersonerne i bogen, Lorcan og Naiyana Maguire og deres lille søn. Vores fælles tilflugtssted er Australiens største ørken.

Great Victoria Desert, opkaldt efter Dronning Victoria af England, er et område, som strækker sig fra den vestlige del af Australien til den sydlige, og så langt øjet rækker, ligner det, at der ikke findes andet end røde klitter, stenede sletter og forskelligartet vegetation. Størstedelen af befolkningen, som bor i området, består af indfødte australiere fra forskellige grupper, som lever i ekstreme vejrforhold såsom ulidelig varme om sommeren, regelmæssig torden med voldsom regn samt fuldstændig mangel på nedbør ind imellem. Igennem tiden har anden menneskelig aktivitet bestået af minedrift og afprøvning af atomvåben. Hvor passer krimiplottet ind i alt det her? Tænker man måske.

Det har Delargy svaret på. I et interview med Orenda Books fortæller han om det fascinerende ved ’Ødemark Noir’ genren:

Der er uendelige muligheder, som bliver stillet til rådighed af det blanke lærred, som er det udstrakte og for det meste tomme rum. Der er den iboende fare ved selve landet, som bliver forøget af isolationen. Der er det storslåede landskab, der giver et hav af ideer og tilbyder en række muligheder for at underholde og chokere læseren.

Og det er lige præcis det, Delargy gør, når han løbende afslører familien Maguires mange hemmeligheder og deres baggrundshistorie, som forklarer, hvorfor de vælger at flygte fra deres almindelige liv i Perth til Kallayee, en forladt mineby, og hvorfor de lige pludselig forsvinder. Et tydeligt budskab, som bliver formidlet af denne intense og klaustrofobiske stemning, er, at ødemarken nogle gange har det med at få folk til at gøre vanvittige ting, som de måske ikke ville have gjort under normale omstændigheder.


Anmelderne siger: 

Intens, indsigtsfuld og umulig at lægge fra sig.” – CAZ FREAR

Det lykkes for Delargy at gøre Australiens vidtstrakte ødemark til noget intenst klaustrofobisk og uhyggeligt.” – Russ Thomas

Vidunderligt stemningsfuld … og med en fornemmelse af fare der gennemtrænger hver eneste side.” – Kate Rhodes

Jeg pløjede gennem bogen ad to omgange. ’Forsvundet’ skruer op for spændingen side efter side, og handlingen udspiller sig i det perfekte isolerede miljø med sådan en følelse af klaustrofobi og så levende beskrivelser, at man kunne træde lige ind i det.” – Rob Scragg

Der hænger en trussel over hver en side i denne stemningsfyldte thriller. En forladt mineby i den australske ødemark er det trøstesløse – næsten surrealistiske – bagtæppe for en fortælling om en familie i opløsning. Perfekt for fans af Jane Harpers bog ’Tørke’.” – Jo Furniss


Forsvundet kan købes her.

Close