Sangfugle: den barske virkelighed bag den fiktive fortælling

Sangfugle: den barske virkelighed bag den fiktive fortælling

Den prisvindende forfatter til Biavleren fra Aleppo er tilbage d. 4. april 2022 med Sangfugle – den tredje bog af Christy Lefteri, som bliver udgivet af Jentas.

Som barn af cypriotiske flygtninge har Lefteri en stor tilknytning til Cypern. Det meste af hendes familie bor i landet, hvilket giver Lefteri et unikt indblik i det lokale samfund. Dette gælder også husassistenterne, som efterhånden er blevet en ubestridelig tilstedeværelse i de fleste cypriotiske husstande.

Størstedelen af husassistenterne er migrantarbejdere, som hver især har en unik historie, der forklarer, at deres søgen efter arbejde uden for hjemlandet og væk fra deres familie skyldes nødvendighed. På Cypern står de for alt, der har med husholdning at gøre: De passer børnene, gør rent, laver mad, lufter hundene – med andre ord, de er uundværlige. Alligevel bliver de ofte mødt af fordomme med hensyn til, hvorfor de forlader deres hjem.

Sangfugle er skrevet på baggrund af disse forhold og en nylig sag på Cypern, hvor fem kvinder, alle husassistenter, og to af deres børn forsvandt. Der blev ikke sat en efterforskning i gang, da myndighederne besluttede, i overensstemmelse med den offentlige mening, at kvinderne blot var rykket videre uden at give lyd fra sig. Senere fandt man ud af, at de var blevet myrdet.

Romanen fortæller en fiktiv historie om Nisha: en srilankansk husassistent, som, efter at have mistet sin mand i en mineulykke, rejste til Cypern for at give sin datter en fremtid. Nu er Nisha forsvundet. Ingen interesserer sig for hendes skæbne, bortset fra hendes arbejdsgiver, Petra, og hendes elsker, Jiannis. Mens de leder efter svar, finder de hurtigt ud af, hvor lidt de ved om Nisha og de andre husassistenter på øen.

Lefteri har tidligere fortalt, at hun skriver for at blive klogere. Sangfugle er en vigtig og rørende fortælling om, hvordan de mest udsatte mennesker finder deres egne stemmer, og en fortælling, som, uden tvivl, gør læseren klogere.

 


Anmelderne siger:

Romanen er smukt skrevet og bevægende. Lefteris fans bliver ikke skuffede.“

– Publishers Weekly

 

 

„Personerne i Sangfugle er levende, og historien bevægende. Denne velskrevne roman sætter et intenst menneskeligt ansigt på de ofte usynlige migrantarbejdere.“

– Kirkus Reviews

 

 

„En truende stemning gennemstrømmer denne uforfærdede fortælling om tab og hengivenhed.“
– Booklist

 

 

„Lyrisk skrevet og fuld af medfølelse med de husassistenter, der rejser tværs gennem verden i en søgen efter frihed, kun for at se sig selv fanget i en fælde.“
– Daily Mirror

 

 

„Denne bevægende bog er inspireret af autentiske historier om husassistenter på Cypern.“
– Sunday Post

 

„I denne inderlige roman af forfatteren til Biavleren fra Aleppo forsvinder en srilankansk husassistent fra sin arbejdsgivers hjem på Cypern. Arbejdsgiveren, en enke og alenemor, begynder selv at lede efter hende da, politiet ikke viser nogen interesse.“
– The New York Times


Sangfugle kan købes fra d. 4. april her.

Close